
Sadbové brambory Bellarosa - Solanum tuberosum...

Šťavel růžový - Čtyřlístek - Oxalis deppei -...

Pivoňka Big Ben - Paeonia lactiflora - hlízy...

Šafrán setý je vysoce ceněná rostlina, jelikož se z ní vyrábí vzácné koření, které je v kuchyni nedocenitelným pomocníkem.
Rostlina je původem ze západní Asie.
Vykvétá již na podzim fialovými květy, ze kterých vycházejí tři tenké útvary, které se sklízejí ručně, a tato pracná procedura je právě příčinou vzácnosti koření.
Druhým důvodem je to, že je potřeba zpracovat velké množství těchto „nitek“, udává se až 150 000 květů na 1 kg šafránu.
Šafrán se nejvíce užívá v orientální, španělské a francouzské kuchyni k ochucení a také dobarvení pokrmů.
Velikost hlíz: 7/8
Hlízy se vysazují na podzim do hloubky 7–10 cm.
Před samotnou výsadbou je potřeba půdu dobře prokypřit, zbavit plevele a pohnojit uloženým kompostem. Půdu pro tyto cibuloviny nehnojíme chlévskou mrvou. Každoročně půdu přihnojujte kompostem, můžete přidat i ledek amonný, který se ovšem nesmí dotýkat listů.
Stanoviště by mělo být slunečné, aby rostliny dobře kvetly. S kvetením krokusy počkají až na první teplé dny, kdy je půda dobře prohřátá. Chladné počasí krokusům nevadí, snesou i teploty -5 °C.
Co dělat s hlízami po odkvětu?
Pokud chceme mít další rok stejnou kvalitu květů, bude nutné hlízy vyndat. Ideální doba je koncem června, jakmile se hlízy zatáhnou. Dobře je očistíme, usušíme a uložíme do tmavé a chladné místnosti. Na podzim je opět vysadíme na záhon.
Parametry
Nejdříve se, prosím, přihlašte
Přihlásit se
Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží
Přihlásit se