Endivie Štěrbák Ruffec - Cichorium endivia - semena - 0,3 g
Zboží již nemáme v nabídce, náhradu najdete zde: https://www.semena.cz/zelenina-a-ovoce/zelenina/listove-zeleniny/salat
Endivie Štěrbák Ruffec je prastarou italskou odrůdou vyznačující se dvoubarevností svých silně zkadeřených listů (zelené listy s krémovým středem). Rostlina je vhodná k přímé konzumaci a díky svému atraktivnímu vzhledu bývá s oblibou využívána při přípravě pokrmů studené kuchyně (saláty, obložené mísy apod.).
Vegetační doba je přibližně 100 dní.
Balení o hmotnosti 0,3 g obsahuje asi 300 ks semen.
Semena štěrbáku, neboli endivie, se vysévají v červnu a červenci přímo na venkovní stanoviště do hloubky max. 1 cm. Spon je 40 x 30 cm. Po výsevu je dobré semena překrýt netkanou textilií, abychom uchránili rostliny před dřepčíky a slimáky.
Stanoviště by mělo být slunečné nebo polostinné s lehkou, dobře propustnou půdou. Jedná se o rostlinu druhé trati, proto není nutné, ani žádoucí, rostlinu přihnojovat. Dobře se jí bude dařit v půdě po bramborách nebo hrachu. Důležitá je dostatečná zálivka, ovšem ne přílišné přemokření. Při nedostatku vláhy rostliny vybíhají do květu a v tu chvilku přestávají být vhodné ke konzumaci.
Pokud se nejedná o samobělící odrůdu, je vhodné nechat rostliny vybělit, abychom získali opravdu chutnou zeleninu. Vybělený štěrbák ztrácí svou hořkost a bude vynikající např. v čerstvých salátech. Rostliny bělíme tak, že je přiklopíme např. květináčem či jinou nádobou, která zabrání přístupu světla k rostlině. Na podzim se bělí přibližně 10 dní, v zimě tento proces trvá až 3 týdny. Výsledkem je rostlinka s bílým lahodným prostředkem.
Listy štěrbáku nelze dlouhodobě skladovat, po odříznutí velice rychle tvrdnou. Proto sklízejte pouze listy, které ihned zpracujete. Vzhledem k tomu, že štěrbák roste až do listopadu a ve skleníku ho můžete pěstovat po celou zimu, není skladování ani potřeba.
Parametry
- Výsev / výsadba
- Červen
Červenec
- Odrůda
- Nehybridní
- Stanoviště
- Polostinné
Slunečné