Tymián
Tymián je bylinka, která se těší značné oblibě po celé Evropě. Má charakteristickou intenzivní vůni a chuť, která dokonale vynikne nejen v omáčkách, paštikách či bylinkových máslech, ale i v masitých jídlech.
Tymián je rostlina s bohatou historií. První zmínka o něm se objevila v 3. tisíciletí před naším letopočtem. Od té doby ho využívali jak starověcí Řekové a Římané, kteří věřili v jeho posilující účinky, tak i Egypťané, pro něž byl důležitou součástí balzamovací receptury.
Tato trvalka dorůstá až do výšky 40 cm. Lze ji pěstovat na zahrádce nebo v květináči v bytě či na balkoně. Vyžaduje však dostatek tepla a slunečního světla a také písčitou a propustnou půdu s vysokým obsahem vápníku.
I když jde o vytrvalou a odolnou bylinku, je potřebné ji na zimu přemístit do dostatečně světlé místnosti s teplotou v rozmezí od 12–16 °C.