Kmín
Kmín roste volně po celé Evropě a najdeme jej i v Africe a Asii. Je jedním z nejpoužívanějších koření v Česku a dochucují se s ním brambory i maso, též se využívá se při pečení.
Existují různé druhy kmínu, z nichž každý má jiné účinky.
Kmín kořenný má příznivý vliv na činnost metabolismu a trávení, snižuje stres, podporuje paměť a napomáhá zdravému spánku.
Kmín římský je semenem šabreje kmínovitého. Protože má hořkou chuť a charakteristickou výraznou vůni, nelze jej použít jako náhradu kmínu kořenného. Je skvělým antioxidantem a pomáhá předcházet cukrovce či kardiovaskulárním chorobám.
Černucha setá, lidově nazývána černý kmín, má antibakteriální účinky. Olej, který se z ní vyrábí, podporuje obranyschopnost organismu, podporuje zažívání a reguluje hladinu cholesterolu v krvi.
Kmín je dvouletá rostlina, což znamená, úrodu sklidíte až druhý rok po zasetí semen. Protože vyžaduje pravidelnou starostlivost, je tato rostlina vhodná spíše pro zkušenější pěstitele bylin.