BIO Okurka salátová Sonja - Cucumis sativus - bio semena okurky - 5 ks
Jedná se o salátovou okurku, která se vyznačuje vysokým výnosem plodů. Plody jsou podlouhlé, tmavě zelené barvy, s osvěžující chutí.
Okurky jsou velice oblíbené pro svůj nízký kalorický obsah, velké množství vitamínů a minerálů. Okurky neutralizují překyselení organismu, odvádějí z těla toxiny, usnadňují vylučování odpadních látek a pročišťují krev. Kromě toho mají blahodárný vliv na ledviny, trávicí trakt a kůži.
V české kuchyni se rovněž těší velké oblibě. Salátové okurky lze konzumovat samostatně nebo v zeleninových salátech, kde se hodí k jakékoliv zelenině. V poslední době nacházejí uplatnění také ve smoothies či v domácích limonádách.
Semena v bio kvalitě jsou produktem ekologického zemědělství a jsou vypěstována dle platných norem EU.
Pěstování okurek není zvlášť náročná disciplína. Existuje ovšem několik pravidel, které je potřeba během pěstování dodržet. Obecně se jedná o teplomilnou rostlinu, která se hodí jak pro polní pěstování, tak i pro pěstování ve skleníku či fóliovém krytu.
S předpěstováním semen se začíná v měsíci dubnu. Je nutné zvolit výživný substrát a mírnou zálivku (přemokření semenům škodí). Semínka sázíme do hloubky 1–1,5 cm. Rostliny vyžadují dostatek světla, teplotu okolo 22 °C a v noci lehké snížení teplot (cca o 3 °C). Doba klíčení je 1–2 týdny.
Rostliny přesazujeme do záhonu v průběhu května, resp. v době, kdy již nehrozí ranní mrazíky. Rostlinu je možné překrýt netkanou textilií, čímž předejdete případnému prochladnutí. Včasná výsadba je jednou z prevencí proti napadení rostliny plísní okurkovou. Další prevencí je tzv. vertiko systém, kdy se okurky nenechávají růst na zemi, ale vyvazují se do sítí.
Stanoviště pro výsadbu okurek by mělo být slunečné či polostinné, s humózní, lehkou půdou, která má dostatečný obsah živin. Ideální spon je 50 x 100 cm. V době, kdy začínají okurky kvést a nasazovat první plody, je možné je přihnojovat ledkem, drůbežím trusem nebo speciálními postřiky přímo na listy.
Salátové okurky a okurky hadovky se sklízejí jednou až dvakrát týdně a lze je skladovat při teplotě 5 °C až 12 dní.
Okurky nelze opakovaně pěstovat ve stejné půdě. Vhodnou předplodinou je řepa, hrách, fazole nebo cibule. Naopak nevhodnými plodinami jsou jahody či brambory.
Parametry
- Výsev / výsadba
- Duben
- Ranost odrůdy
- Raná
- Barva plodu
- Zelená
- Mrazuvzdornost
- Ne
- BIO kvalita
- Ano
- Odrůda
- Nehybridní
- Stanoviště
- Polostinné
Slunečné
- Sklizeň
- Srpen
Červen
Červenec
- Odrůda okurky
- Salátová
Skleníková