BIO Paprika Sweet Chocolate - Capsicum annuum - bio semena papriky - 7 ks
Paprika Sweet Chocolate je velmi výnosná odrůda sladké nepálivé papriky, která je známá pro své jedinečné hnědočokoládové zbarvení plodů.
Jedná se o ranou až středně ranou odrůdu, vegetační doba od výsadby sazenic je 60–75 dnů.
Papriky odrůdy Sweet Chocolate jsou středně velké s typickým zvonovitým tvarem. Barva plodů se mění z tmavě zelené v raných fázích růstu na bohatou hnědočokoládovou barvu, když jsou plody zralé.
Plody by měly být sklizeny, když dosáhnou plné hnědočokoládové barvy a jsou pevné na dotek. Plody lze sklízet i v zelené fázi, ale plný potenciál chuti se rozvine až po dozrání.
Papriky mají sladkou a mírně ovocnou chuť, která je skvělá pro čerstvou konzumaci, v salátech, pro grilování nebo přidání do směsí zeleniny.
Odrůda Sweet Chocolate dorůstá výšky kolem 50 cm a díky svému kompaktnímu vzrůstu lze pěstovat i v balkonových nádobách.
Odrůda papriky Sweet Chocolate byla vyšlechtěna v roce 1965 prof. E. Meaderem.
Semena v bio kvalitě jsou produktem ekologického zemědělství a jsou vypěstována dle platných norem EU.
Papriky jsou teplomilné rostliny a v našich podmínkách se jim nejlépe daří ve vinařských oblastech. Na ostatních místech je lepší využít pro pěstování skleník či fóliovník.
S předpěstováním semen začínáme již v únoru. Semínka sázíme do lehkého substrátu, který by měl být vždy propařený. Hloubka výsevu je přibližně 0,3–0,5 cm.
Pokud chceme klíčení urychlit, je možné nechat osivo 24 hodin před výsevem máčet. Důležité je dbát při klíčení na dostatek světla a tepla. Papriky potřebují teplotu okolo 28° C, přičemž nesmí být nižší než 22° C. Vhodným místem pro pěstování však nejsou radiátory a okenní parapety. Nejlepšího výsledku dosáhnete v pařníku. Doba klíčení je zpravidla 1–2 týdny.
Rostliny přesazujeme do venkovního záhonu v době, kdy již nehrozí ranní mrazíky, tj. přibližně v druhé polovině května. Stanoviště musí být chráněné před větrem a slunečné. Papriky jsou náročné na organickou hmotu a živiny, je proto vhodné do připravené zeminy přimíchat hnůj, ideálně kravský. Rostlinám dopřejte dostatečnou zálivku, ale ne přílišné přemokření. V případě potřeby půdu přihnojujte, např. Kristalonem pro rajčata a papriky, Tyčinkovým hnojivem pro papriky nebo univerzálním hnojivem.
Papriky lze skladovat přibližně 2 týdny při teplotě 12–14 °C.
Parametry
- Výška
- 40 - 60 cm
- Výsev / výsadba
- Březen
Únor
- Ranost odrůdy
- Poloraná
Raná
- Barva plodu
- Hnědá
- Mrazuvzdornost
- Ne
- BIO kvalita
- Ano
- Pěstování
- Doma
Venku
- Odrůda
- Nehybridní
- Stanoviště
- Slunečné
- Sklizeň
- Srpen
Září
Červenec