×
Hledat v našem blogu

Co znamená bílý povlak na pokojovkách?

Občas při péči o vaše pokojové rostliny můžete zjistit, že povrch půdy je pokrytý bílým nánosem. Tento nános je bílá plíseň, která není v prostředí pokojových rostlin neobvyklá. Pro člověka obvykle nepředstavuje žádné zdravotní riziko, ale může poškodit vaše rostliny a v nejhorším případě je dokonce zahubit.

Bílá plíseň se obvykle vyskytuje tam, kde je nedostatečné větrání a vysoká vlhkost, což je typické pro zimní období. Na tmavém pozadí půdy je snadno rozpoznatelná.

Někdy se může stát, že si nejste jisti, zda se jedná o plíseň, nebo jinou chorobu. Plísně se mohou projevovat různými barvami v závislosti na typu rostliny, ale bílá plíseň je charakteristická svým šedobílým povlakem na půdě. Je důležité odstranit plíseň co nejdříve, protože může napadnout samotnou rostlinu a její pupeny.

Postup odstranění plísně se obvykle liší podle rozsahu a druhu rostliny. Začněte tím, že odstraníte kontaminovanou vrchní vrstvu půdy. Tím zjistíte, jestli se plíseň rozšířila jen povrchově, nebo hlouběji. Pokud je napadená pouze vrchní vrstva, stačí ji odstranit a nahradit čerstvým substrátem. Poté doporučujeme posypat zeminu mletou skořicí, která působí dezinfekčně. Ponechte půdu několik dní proschnout, než ji znovu zalijete. Pokud je plíseň hlubší, vyjměte rostlinu, odstraňte všechny napadené části půdy a přesadte ji do nového substrátu a čisté nádoby.

Můžete také vyzkoušet domácí postřik – smíchejte dvě lžíce jedlé sody s litrem vody a aplikujte na povrch rostliny, květináče nebo na vrchní vrstvu půdy.

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se