×
Hledat v našem blogu

Dřeviny odolné vůči znečištění

Pokud vaše zahrada sousedí s frekventovanou silnicí, nejlepším řešením pro omezení hluku, prachu a emisí je výsadba živého plotu. Nicméně ne všechny rostliny jsou schopné zvládnout tyto náročné podmínky. Obzvláště ve městských zahradách je důležité vyhnout se nejcitlivějším druhům.

Je klíčové porozumět specifickým potřebám rostlin před jejich zakoupením. Čím vyšší je cena rostliny, tím více se vyplatí investovat do poznání o ní. Důležité je zvážit nejen základní charakteristiky, ale i zdánlivě méně důležité faktory, jako je schopnost adaptace na znečištěné prostředí. Dnes je důležité zjistit, zda se rostlina bude v městském prostředí stejně dobře vyvíjet jako na venkově.

Jehličnany a stálezelené dřeviny jsou obecně velmi citlivé na kvalitu ovzduší. Mezi nejcitlivější patří některé druhy jedlí, cypřišek nutkavý, jinan, tis a zerav. Naopak listnaté, opadavé dřeviny mají obecně lepší schopnost regenerace po každoročním opadu listů.

Při výsadbě v nepříznivých podmínkách je klíčové zajistit rostlinám kvalitní půdu, dostatečné hnojení a pravidelnou zálivku. V prvním roce je také doporučeno občasné osprchování rostlin v létě, aby se odstranil prach z listů.

Příznaky znečištění rostlin zahrnují žloutnutí a opadávání jehlic, nedostatek nových výhonků, postupné usychání a nakonec odumírání. Včasným rozpoznáním problému můžete rostlinu ještě zachránit přesazením, ale někdy je lepší odstranit poškozené jehličnany, které mají omezenou schopnost regenerace. Naopak listnáče mají lepší schopnost obnovy a mohou nahradit ztracené větve novými výhonky.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se