×
Hledat v našem blogu

K létu patří melouny, vypěstujte si je sami, poradíme jak na to

Melouny patří mezi nejnáročnější plodovou zeleninu, ale poskytnete-li jim to co potřebují, můžete se těšit na sladkou odměnu. Nutností je hodně tepla, vláhy a živin.

Rozlišujeme dva typy – melouny cukrové a vodní. Oba mají podobné nároky na pěstování, ten cukrový má ale v průměru o dvacet dní delší vegetační období. Venkovní pěstování si můžeme dovolit jen v nejteplejších oblastech země, např. na jihu Moravy se pěstování této sladké zeleniny v posledních letech již poměrně rozšířilo. Ve středních a vyšších polohách melouny bez skleníku či fóliovníku nevypěstujete.

Teplo, dostatek vláhy a půda bohatá na živiny, to je to, co melouny vyžadují. Venku je lze pěstovat na výhřevných půdách a chráněných polohách s celodenním osluněním. Využíváme černou netkanou textilii nebo fólii, ta přitahuje sluneční paprsky a akumuluje teplo, které se uvolňuje i po setmění. Dalším přínosem je zadržování vláhy a to, že nedovolí růst plevelů.

Půda musí být bohatá na humus, hluboká a dobře propracovaná. Při výsadbě pod sazenice do jámy nasteleme uzrálý hnůj nebo kompost. Někteří pěstitelé vysazují melouny přímo na kompost stejně jako dýně. V období vegetace je pravidelně přihnojujeme. Nejúčinnější je jednou týdně do zálivky naředit patřičné množství hnojiva na plodovou zeleninu.

Melouny rozhodně nevystačí se srážkovou vodou, po celou dobu je musíme zalévat, v období sucha intenzivněji. Účinnější je dvakrát týdně půdu kolem rostlin řádně prolít velkým množstvím vody (na 1 rostliny cca 10 litrů), než dennodenní zavlažování malým množstvím vody.
 
Melouny vysazujeme předpěstované na stanoviště nejdříve po 15. květnu. Rýčem vyhloubíme jámu, na dno nasteleme bohatě kompostu či uzrálého hnoje, vložíme sazenici a zasypeme zeminou. Stonky můžeme zasypat až po první listy, pokud se tedy nejedná o roubovaný meloun. Pod zemí rychle zakoření, rostlina bude mít bohatší kořenový systém, bude lépe růst a plodit.

Melouny kvetou na počátku léta. Při venkovním pěstování se o opylování postarají včely a jiný hmyz, ve skleníku však musíme pro úspěšnou úrodu použít opylování štětcem, kdy z tyčinek přeneseme trochu pylu na bliznu. Plody se tvoří a dozrávají na konci léta, velikost je závislá na množství živin, vláhy a výši teploty. Nižší úroda bývá v chladných letech.

Podle čeho se pozná zralý meloun? Podle několika znaků - plod začne vonět, kolem stopky praskat a při poklepání zní dunivě jako soudek. Tehdy lze stopku plodu odstřihnout a meloun konzumovat.

"

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se