×
Hledat v našem blogu

Květy našich babiček, to jsou jiřiny

Jiřiny jsou oblíbenou letní a podzimní květinou, která zaujme svou krásou a různorodostí květů. Na trhu je k dispozici široká škála odrůd, které poskytují různé barevné varianty a velikosti.

Květy jiřin rozkvétají od července až do prvních mrazíků, což je činí oblíbenou volbou zahradníků již po více než 150 let. Avšak pro správný růst je důležité na podzim vykopat jejich hlízy a adekvátně je připravit na zimování, jinak hrozí zkažení nebo uschnutí. S dostatečnou péčí se vám jiřiny odvděčí svou krásnou květinou během léta.

Jiřiny jsou citlivé na mrazy, a proto je klíčové vybrat vhodný čas pro jejich výsadbu. Doporučuje se sazenice vysadit až po posledních jarních mrazech, když je riziko poškození mladých výhonků minimální. Hlízy jiřin se sázejí do hloubky asi 10–15 cm a ve vzdálenosti 50–100 cm od sebe v propustné, živné půdě na slunném stanovišti chráněném před silným větrem. Rostlinám je dobré poskytnout oporu, aby se nezlomily.

Po dosažení výšky 20–30 cm je důležité ponechat pouze 3–4 nejsilnější výhony a odstranit ostatní. Tím se podpoří bohaté a dlouhodobé kvetení a zabraňuje se vyčerpání rostliny tvorbou nadbytečných listů. Je důležité pravidelně odstraňovat odkvetlé květy a případně ošetřovat rostliny hnojivy pro zahradní květiny.

Pro vyjmutí hlíz je ideální doba, kdy je půda dostatečně suchá. Poté se uloží na suché a vzdušné místo chráněné před mrazem. Hlízy mohou být uskladněny ve směsi rašeliny a písku nebo pouze v písku při teplotě mezi 4–6 °C. Je důležité pravidelně kontrolovat stav hlíz během zimy a v případě potřeby provést opatření proti hnilobě a plísním.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se