×
Hledat v našem blogu

Nastal ideální čas na množení jahod

Jahodový záhon je doporučeno obnovit jednou za dva až tři roky, protože starší rostliny již nedávají tak sladké a šťavnaté plody. Momentálně je vhodný čas na vypěstování nových sazenic z odnoží, což je snadný a ekonomický způsob pěstování.

Jedním z benefitů jahod je, že se samy množí, takže se mohou objevit nové rostlinky z odnoží, které rostou na šlahounech. V takovém případě je vhodné je opatrně vykopat a přesadit na požadované místo.

Šlahouny obecně vyčerpávají rostliny, proto je vhodné je v prvních dvou letech odstřihávat. Od třetího roku můžete z nich získat nové sazenice. Je také doporučeno šlahouny alespoň dvakrát ročně přerušit, což zvyšuje úrodu a posiluje rostliny.

Můžete odebrat první dva výhony rostoucí od mateřské rostliny a zasunout je zpět do země. Další možností je odštípnout odnože od rostliny a zasadit je do malých květináčů. Ujistěte se, že srdéčko je nad povrchem země a sazenice jsou stále vlhké.

Pro ochranu nových sazenic v zimě použijte chvojí. To neublíží ani odrůdám s trvalým plodem, které jsou citlivější na mrazíky. Můžete také použít netkanou textilii pro slabší nebo citlivé odrůdy.

Co se týče péče o existující rostliny, doporučuje se odstranit listy po sezóně kromě srdéčka. Dále odstraňte plevele, provzdušněte půdu a přihnojte rostliny.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se