×
Hledat v našem blogu

Není to jenom plevel - Popenec

Tento rok je populární popenec, který roste ve velkém, a přináší do jarního jídelníčku svou léčivoua aromatickou přítomnost. Tato rostlina je estetická, voňavá, vhodná k jídlu, léčivá a nenáročná, a může sloužit jako koření i jako pokryv půdy.

Popenec břečťanovitý, také známý jako obecný (Glechoma hederacea), často bývá mylně považován za plevel, ale jeho bohaté jarní kvetení potěší nejen lidi, ale také včely a čmeláky. Rozrůstá se do šířky, přiléhá k zemi a může vytvořit příjemný pokryv na nevyužitých částech zahrady nebo svazích, kde není třeba udržovat trávník.

K dispozici jsou i různé pěstované varianty, jako jsou ty s různě vzorovanými listy, které jsou oblíbené pro nádoby a závěsné květináče. Popenec preferuje polostín, protože přímé slunce může spálit jeho listy, ale úplný stín může bránit kvetení. Květy, které se objevují od dubna do června, lze sklízet a použít v domácí lékárničce.

Listy mají výraznou vůni a chuť, která dodává zajímavost tvarohu, polévkám, salátům a dalším pokrmům. Tyto listy můžete vařit, dusit nebo přidávat čerstvé do jídel. Popenec podporuje trávení a má blahodárné účinky na játra a metabolismus. Je však vhodné konzumovat ho v malém množství kvůli jeho silné chuti.

Má také protizánětlivé účinky a může být použit při různých zánětech dýchacích a močových cest, a to jak vnitřně ve formě čaje, tak i zevně jako kloktadlo, oplach nebo obklad. Je důležité si uvědomit, že popenec by neměl být pěstován v prostředí, kde jsou koně, protože může obsahovat látku, která může být pro ně toxická, ale pro lidi není popenec jedovatý.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se