×
Hledat v našem blogu

Proč a jak zaštipovat rajčata?

Odstranění vedlejších výhonů, známé jako zaštipování, je klíčovou úlohou pro většinu zahrádkářů, zejména při pěstování rajčat. Tato praxe umožňuje rostlině soustředit svou energii do hlavních plodů, což vede k větším, chutnějším a lépe zralým rajčatům. Navíc předchází vzniku plísní a chorob, což přispívá k celkovému zdraví rostlin.

Zaštipování je obvyklé u tyčkových rajčat, zatímco u keřových a divokých druhů se preferuje bujný růst. Vedlejší výhony odvádějí zbytečnou energii od hlavní rostliny, často ani neprodukují květy a brání hlavním plodům v rychlém dozrávání. Tím pádem mohou zůstat na rostlině zelené plody i při nástupu prvních mrazů.

Začněte zaštipovat, jakmile rostliny přesáhnou výšku 20 cm. Odstraňte všechny vedlejší výhony, které se nevyvíjejí na hlavním stonku. Tyto výhony se často objevují v úžlabí listů. Použijte prsty nebo nehty k odstranění, nikdy nůž nebo nůžky, aby nedošlo k přenosu chorob. Vrchol rajčat bývá zaštipován obvykle v srpnu, kdy rostlina má 6–7 vijanů.

Pokud se přiblíží první mrazy a na rostlině zůstanou zelená rajčata, máte několik možností. Můžete je přikrýt netkanou textilií, aby se ochránily. Jinak můžete zrající rajčata odebrat a uložit do krabice při pokojové teplotě. Důležité je pravidelně kontrolovat rajčata, aby nedošlo k jejich poškození.

Zdravé listy by nikdy neměly být odstraňovány, pouze ty nemocné, žloutnoucí nebo usychající. Zdravé listy jsou důležité pro zásobování rostliny energií a chrání plody před nepříznivými vlivy počasí.

Tag: Modřenec
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se