×
Hledat v našem blogu

Vypěstovat si křen zvládne každý

Pěstování křenu je velmi snadné, protože roste téměř bez jakékoliv péče. Je běžné vidět ho na zahradách, ale roste také na lukách a polích. V kuchyni je oblíbený již po staletí.

Křen je bohatým zdrojem vitamínu C a obsahuje také další důležité vitamíny a minerály, jako je draslík, vápník, hořčík a železo. Jeho ostrá chuť je ideální pro doplnění masitých pokrmů, ale při konzumaci je třeba dávat pozor na množství, aby nedošlo k nepříjemnému pocitu nevolnosti. Při správném dávkování však může mít prospěšné účinky na zdraví.

Existují různé způsoby pěstování křenu. Víceletý způsob, nazývaný také Malínským, začíná vysazením kořenových řízků na podzim nebo na jaře do půdy. Poté se v létě provádí vykopání a ořezání výhonků. Tento postup umožňuje úspěšné pěstování křenu po mnoho let.

Jednoletý způsob pěstování se stává stále populárnějším. Zde se využívají boční kořeny, které se odstraní při sklizni a poté se vysadí do půdy. Sklizeň křenu probíhá v pozdním podzimu, kdy se vykopává hlavní kořen i boční kořeny.

Při sklizni je důležité postupovat opatrně a odstranit veškerou zeminu ze sklizeného křenu. Umývání by mohlo způsobit rychlé plesnivění, což by mohlo zničit úrodu.

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se