Kategorie
- Podzimní cibulovinySkladem čerstvé cibuloviny
-
Travní směsi a loukyI pro podzimnní výsevy
Přes 170 druhů semen od certifikovaných dodavatelů
- Sadbová zeleninaČerstvý česnek právě skladem
- Klíčky a microgreens
-
Okrasné rostliny
Vybírejte z téměř 1600 druhů okrasných květů!
- Léčivky a bylinky
-
Zelenina a ovoceStále je co vysévat!
Vše pro bohatou úrodu - více něž 1000 druhů semen
- BIO kvalita
-
Exotické rostliny
Vybírejte z více jak 160 druhů
- Masožravé rostliny
-
Stromy a keře
Čerstvá semena tuzemských i exotických odrůd
- Zahrádkářské potřeby
- Dárkové balíčky a poukazy
- Knihy
-
Přes 170 druhů semen od certifikovaných dodavatelů
-
-
-
Vybírejte z téměř 1600 druhů okrasných květů!
-
-
Vše pro bohatou úrodu - více něž 1000 druhů semen
-
-
Vybírejte z více jak 160 druhů
-
-
Čerstvá semena tuzemských i exotických odrůd
-
-
Sadbový Česnek Messidrome - Allium sativum -...
Česnek Akbulak - Allium - cibule okrasného...
Kosatec holandský Carmen - Iris hollandica -...
Chilli Rainbow fire - Capsicum frutescens - semena chilli - 6 ks
Rainbow Fire Chili představuje druh okrasného chilli, který je ideální pro pěstování v květináčích nebo přímo na okenním parapetu.
Tato rostlina se vyznačuje svým kompaktním růstem, obvykle nedosahuje výšky více než 30 cm, což ji činí perfektní volbou pro menší prostory.
Malé, vzpřímeně rostoucí plody postupně mění barvu od zelené, přes fialovou a oranžovou, až po sytě červenou, a to v různých časových obdobích.
Plody Rainbow Fire Chili jsou nejen krásné na pohled, ale jsou také jedlé. Nabízejí širokou škálu použití v kuchyni, od vaření a dochucování po konzumaci v čerstvém stavu.
Je však důležité mít na paměti, že jejich pálivost může být velmi proměnlivá, sahající od mírně kořeněných 500 SHU (Scoville Heat Units) až po extrémně pálivé varianty s hodnotou až 20 000 SHU.
Díky této variabilitě poskytují vynikající možnost pro experimentování v kulinářských výtvorech, stejně jako přidávají estetickou hodnotu jako dekorace.
Papriky jsou teplomilné rostliny a v našich podmínkách se jim nejlépe daří ve vinařských oblastech. Na ostatních místech je lepší využít pro pěstování skleník či fóliovník.
S předpěstováním semen začínáme již v únoru. Semínka sázíme do lehkého substrátu, který by měl být vždy propařený. Hloubka výsevu je přibližně 0,3–0,5 cm. Pokud chceme klíčení urychlit, je možné nechat osivo 24 hodin před výsevem máčet. Důležité je dbát při klíčení na dostatek světla a tepla. Papriky potřebují teplotu okolo 28 °C, přičemž nesmí být nižší než 22 °C. Vhodným místem pro pěstování však nejsou radiátory a okenní parapety. Nejlepšího výsleku dosáhnete v pařníku. Doba klíčení je zpravidla 1–2 týdny.
Rostliny přesazujeme do venkovního záhonu v době, kdy již nehrozí ranní mrazíky, tj. přibližně v druhé polovině května. Stanoviště musí být chráněné před větrem a slunečné. Papriky jsou náročné na organickou hmotu a živiny, je proto vhodné do připravené zeminy přimíchat hnůj, ideálně kravský. Rostlinám dopřejte dostatečnou zálivku, ale ne přílišné přemokření. V případě potřeby půdu přihnojujte, např. Kristalonem pro rajčata a papriky, Tyčinkovým hnojivem pro papriky nebo univerzálním hnojivem.
Papriky lze skladovat přibližně 2 týdny při teplotě 12–14 °C.
Parametry
- Výsev / výsadba
- Únor
- Ranost odrůdy
- Polopozdní
- Barva plodu
- Fialová
Oranžová
Zelená
Červená
- Mrazuvzdornost
- Ne
- Pálivost
- Mírně pálivé
Středně pálivé
Velmi pálivé
- BIO kvalita
- Ne
- Odrůda
- Nehybridní
- Stanoviště
- Slunečné
- Sklizeň
- Srpen
Září
Říjen
Jedná se o dámské pracovní rukavice velikosti 7 fialové barvy.
Symbivit Rajčata a papriky - mykorhiza pro plodovou zeleninu je pomocný rostlinný přípravek pro pěstování zeleniny. Jeho použitím se vytvoří symbióza mezi kořeny rostlin a prospěšnými půdními houbami.
Vytvořená mykorhiza umožní lepší a dlouhodobý příjem vody a živin a jejich efektivnější dodání prostlinám. Přírodně se tak dosáhne výnosnější úrody, plody mají lepší barvu a chuť.
Mykorhizní houby napomáhají rozvoji kořenového systému rostliny, prodlužují vegetační dobu a zvyšují odolnost rostlin.
Přípravek je vhodný do volné půdy, skleníků a fóliovníků.
Přípravek není vhodný pro brukvovité rostliny (brokolice, květák, zelí, kapusta atd.) a merlíkovité (špenát, řepa atd.).
Hnojivé tyčinky pro rajčata, okurky a papriky jsou skvělým hnojícím přípravkem, který obsahuje všechny základní živiny a navíc guáno, pocházející z trusu mořských ptáků. To aktivuje půdní mikroflóru.
Díky guánu tyčinky působí až 60 dní a zvyšují výnosnost a obranyschopnost hnojených rostlin.
Balení obsahuje 20 tyčinek.
Kristalon je dvousložkové hnojivo, které je rozpustné ve vodě a je určeno pro všechny druhy rajčat a paprik.
Přípravek obsahuje všechny potřebné prvky (dusík, fosfor, draslík atd.) pro správný vývoj rostlin. Díky aktivnímu vápníku je předcházeno černání rajčat a hnilobě špiček paprik.
Balení obsahuje dva druhy sáčků. Modrý sáček obsahuje vápník a dusík, který zabraňuje fyziologickým poruchám růstu a podpoří nárůst velkých plodů.
V průhledném sáčku je krystalické hnojivo se zvýšeným obsahem draslíku, fosforu a hořčíku, které podpoří růst rostliny, násadu květů a chuť plodů.
Jedná se o vícesložkové, snadno rozpustné hnojivo, s jedinečným složením živin, které zaručuje vysoké výnosy chutné a voňavé zeleniny.
Díky obsahu draslíku podporuje správnou tvorbu plodů a jejich zrání.
Dusík naopak přispívá k zajištění optimálního růstu a vývoje zeleniny bez hromadění dusičnanů.
Jedná se o přírodní hnojivo obohacené o guáno, které pochází z trusu mořských ptáků žijících na pobřeží Jižní Ameriky. Přípravek je vhodný pro hnojení rostlin rajčat a paprik.
Přípravek dodává rostlinám nejen potřebné živiny, ale také aktivuje půdní mikroflóru.
Dá se použít jako zálivka, ale i jako postřik na listy.
Paprika Ohnivec je odrůda s vysokou úrovní pálivosti.
Tento druh, který navazuje na známou odrůdu Pálivec, se pyšní nejenom vyšší pálivostí, ale také delším plodem.
V době technické zralosti je plod této papriky charakteristický světle zelenou barvou.
Paprika Ohnivec je ideální pro sterilizaci v celku bez odstranění semen a rovněž je vhodná k přímé konzumaci v čerstvém stavu.
Pálivost této odrůdy se pohybuje v rozmezí 1 800–2 500 SHU, řadí se tedy mezi středně pálivé papriky.
Paprika Pálivec je delší beraní roh s kulatým tvarem na řezu.
Pro tuto odrůdu jsou charakteristické tmavě zelené plody a vyšší vzrůst rostliny.
Paprika Pálivec je vhodná nejen ke sterilizaci, ale je také výborná pro přímou konzumaci, a to ve fázi botanické zralosti.
Zajímavostí této odrůdy je, že špička plodu je sladká, zatímco směrem k semeníku se pálivost stěny papriky postupně zvyšuje, což přináší jedinečný chuťový zážitek.
Paprika Pálivec se řadí na škále Scovilleových jednotek mezi 800–1000 SHU, což ji řadí mezi mírně pálivé odrůdy.
Odrůda z oblasti Karibiku, která se vyznačuje o něco menší pálivostí než klasické červené či čokoládové verze. Rostlina je menšího vzrůstu, s výškou okolo 45–65 cm. Plodí přibližně 5 cm velké vrásčité plody, které mají karamelovou barvu.
Odrůda se řadí k extrémně pálivým druhům s SHU 1 200 000 jednotek. Výjimečně může mít i 2 000 000 jednotek.
Plody jsou aromatické, vhodné do omáček, polévek či jiných pikantních pokrmů.
Chilli paprička Thai Hot Bird's Eye je známá svou vysokou pálivostí a je široce využívána v tradičních receptech thajské a indické kuchyně.
Tato odrůda se vyznačuje kompaktním vzrůstem. Na rostlinách dozrávají atraktivní vzpřímené hrozny ostrých, intenzivně aromatizovaných plodů.
Tyto štíhlé chilli papričky, dosahující délky přibližně 7,5 cm, jsou ideální pro dodání autentické chuti asijským polévkám, omáčkám, smaženým pokrmům, salátům a kari.
S hodnotou na Scovilleho stupnici pálivosti (SHU) mezi 100 000 a 225 000, patří Thai Hot Bird's Eye mezi opravdu výrazné a pálivé odrůdy, což z ní činí vynikající volbu pro milovníky ostrých chutí hledající pravou esenci asijské kuchyně.
Tato odrůda, původem z Jamajky, dosahuje výšky okolo 60 cm, výjimečně i 80 cm. Jedná se o velmi výnosnou odrůdu, která plodí červené papričky méně obvyklého tvaru. Velikost plodu je přibližně 5 cm.
Řadí se k velmi pálivým odrůdám, s SHU 100 000–200 000 jednotek. Plody jsou aromatické, s výraznou ovocnou chutí.
Využívají se k sušení, do omáček, k nakládání, ale i k přímé konzumaci.
Doba zrání je přibližně 95 dní.
Chilli Anaheim nese svůj název od oblasti v Kalifornii, kde se začalo počátkem 20. století pěstovat. Říká se mu také kalifornské chilli nebo novomexická paprika.
Rostlina je přibližně 60–80 cm vysoká a daří se jí nejlépe ve skleníku. Plodí poměrně velké plody, o délce až 15 cm, které dozrávají přes tmavě zelenou barvu až do červené či hnědé.
Odrůda se řadí k mírně pálivým. SHU je 500–2 500 jednotek. Plody jsou velmi oblíbené v mexické kuchyni. Mají poměrně silnou stěnu, takže je lze plnit, grilovat, využívat do salátů, salsy apod.
Doba zrání je přibližně 90 dní.