Kategorie
-
Zelenina a ovoceVypěstujte si vlastní zeleninu
Vše pro bohatou úrodu - více něž 1000 druhů semen
-
RajčataLahodná rajčata - vybírejte ze 160 odrůd
Nejširší výběr tradičních i hybridních odrůd
- Jarní cibulovinyBegónie, jiřinky, gladioly a další!
- Sadbová zeleninaPrvní jarní sazečky skladem!
-
Travní směsi a louky
Přes 170 druhů semen od certifikovaných dodavatelů
- Klíčky a microgreens
-
Okrasné rostliny
Vybírejte z téměř 1600 druhů okrasných květů!
- Léčivky a bylinky
- BIO kvalita
-
Exotické rostliny
Vybírejte z více jak 160 druhů
- Masožravé rostliny
-
Stromy a keře
Čerstvá semena tuzemských i exotických odrůd
- Zahrádkářské potřeby
- Dárkové balíčky a poukazy
- Knihy
-
Vše pro bohatou úrodu - více něž 1000 druhů semen
-
Nejširší výběr tradičních i hybridních odrůd
-
-
Přes 170 druhů semen od certifikovaných dodavatelů
-
-
Vybírejte z téměř 1600 druhů okrasných květů!
-
-
-
Vybírejte z více jak 160 druhů
-
-
Čerstvá semena tuzemských i exotických odrůd
-
-
Chilli Zimbabwe Birds eye - Capsicum chinense - semena chilli - 8 ks
Zimbabwe Birds Eye je poloraná odrůda chilli papričky původem z Afriky.
Plody jsou drobné, zhruba 2–7 cm dlouhé, oválné a zrají ze zelené do sytě červené barvy.
S hodnotami mezi 100 000–200 000 SHU se jedná o velmi pálivé chilli. Její chuť je čistě pálivá, tedy bez výrazných sladkých nebo ovocných podtónů. Často se jí přezdívá 'africký ďábel'.
Má spíše keřovitý a kompaktní růst a dosahuje výšky kolem 40–70 cm. Je vhodná pro pěstování v květináči i venku na slunečném záhonku.
V kuchyni s ní lze dochutit pikantní jídla, maso, marinády, omáčky či polévky. Nejčastěji se využívá v asijské kuchyni.
Doba zrání je přibližně 95–120 dní.
Papriky jsou teplomilné rostliny a v našich podmínkách se jim nejlépe daří ve vinařských oblastech. Na ostatních místech je lepší využít pro pěstování skleník či fóliovník.
S předpěstováním semen začínáme již v únoru. Semínka sázíme do lehkého substrátu, který by měl být vždy propařený. Hloubka výsevu je přibližně 0,3–0,5 cm. Pokud chceme klíčení urychlit, je možné nechat osivo 24 hodin před výsevem máčet. Důležité je dbát při klíčení na dostatek světla a tepla. Papriky potřebují teplotu okolo 28 °C, přičemž nesmí být nižší než 22 °C. Vhodným místem pro pěstování však nejsou radiátory a okenní parapety. Nejlepšího výsledku dosáhnete v pařníku. Doba klíčení je zpravidla 1–2 týdny.
Rostliny přesazujeme do venkovního záhonu v době, kdy již nehrozí ranní mrazíky, tj. přibližně v druhé polovině května. Stanoviště musí být chráněné před větrem a slunečné. Papriky jsou náročné na organickou hmotu a živiny, je proto vhodné do připravené zeminy přimíchat hnůj, ideálně kravský. Rostlinám dopřejte dostatečnou zálivku, ale ne přílišné přemokření. V případě potřeby půdu přihnojujte, např. Kristalonem pro rajčata a papriky, Tyčinkovým hnojivem pro papriky nebo univerzálním hnojivem.
Papriky lze skladovat přibližně 2 týdny při teplotě 12–14 °C.
Parametry
- Výška
- 40 - 60 cm
60 - 80 cm
- Výsev / výsadba
- Březen
Únor
- Ranost odrůdy
- Poloraná
- Barva plodu
- Červená
- Mrazuvzdornost
- Ne
- Pálivost
- Velmi pálivé
- BIO kvalita
- Ne
- Pěstování
- Doma
Venku
- Odrůda
- Nehybridní
- Stanoviště
- Slunečné
- Sklizeň
- Srpen
Září
Říjen