Cibule šalotka Golden Gourmet - Allium cepa - cibulky - 250 g
Cibule Golden Gourmet je vynikající poloraná odrůda žluté šalotky, která je oblíbená pro vysoký výnos a odolnost vůči většině běžných cibulových chorob.
Slupka je pevná, hladká a žlutě zbarvená. Tvar cibule je kulovitý až mírně podlouhlý.
Má jemnou, lehce kořeněnou chuť, proto se s oblibou využívá k přípravě různých pokrmů. Kromě samotných cibulí lze využít i její nať – ta je ideální k přímé konzumaci.
Skladovatelnost je velmi dobrá. Ve správných podmínkách vydrží i několik měsíců.
Velikost sazečky je 22–47 mm.
Hmotnost balení je 250 g.
Výsadba se provádí po posledních mrazech (březen–květen) na venkovní záhon. Spon 20 x 10 cm.
Cibule má ráda teplé a slunečné stanoviště, příp. polostín. Půda by měla být písčitohlinitá, dobře propustná a humózní. Měla by být také neutrální nebo mírně zásaditá. Zvýšit pH lze pomocí vápence nebo dřevěného popela, který se přimíchá do půdy. V kyselých a těžkých půdách cibule lehce podléhá chorobám.
Při pěstování cibule je potřeba myslet na dostatečnou závlahu, ale ne přílišné přemokření cibulek, a také na dobrý výběr hnojiva. Cibulím vyhovuje fosfor a draslík, naopak hnojiva s dusíkem či chlorem nejsou vhodná. Pokud má cibule dobré podmínky, pak přihnojování není nutné.
U cibule věnujte pozornost správnému období sklizně – u přezrálých cibulí se častěji vyskytují choroby, předčasně sklizené cibule se zase špatně skladují. Cibule se sklízí v době, kdy porost z jedné třetiny až poloviny polehne (zpravidla koncem července). Sklizená cibule se nechává proschnout na záhoně nebo zavěšená ve svazcích. Když začne zaschlá nať šustit, dává se cibule na chladné a suché místo, s teplotou 0–2 ºC.
Parametry
- Výsev / výsadba
- Březen
Duben
Květen
Září
Říjen
- Ranost odrůdy
- Poloraná
- Barva plodu
- Žlutá
- Mrazuvzdornost
- Ano
- BIO kvalita
- Ne
- Pěstování
- Venku
- Odrůda
- Nehybridní
- Velikost balení
- 250 g
- Odrůda sadby
- Jarní
- Stanoviště
- Slunečné
- Sklizeň
- Srpen
Červenec
- Odrůda cibule
- Jarní