Cibule šalotka Longor - Allium cepa - cibulky - 7–9 ks
Šalotka Longor je francouzskou odrůdou sadbové cibulky. Jedná se o odrůdu podlouhlého tvaru se světle žlutou slupkou.
Cibulky mají jemné aroma a jsou ideální ke konzumaci v syrovém stavu. Šalotky se těší oblibě i při přípravě teplých pokrmů, kterým dodají jemnější chuť než klasické cibule.
Šalotky oceníte také pro jejich vysoký obsah vitamínů a minerálů.
Cibulky o velikosti 15–35 cm lze sklízet již od června do září.
Výsadba se provádí po posledních mrazech (březen–květen) na venkovní záhon. Spon 20 x 10 cm.
Cibule má ráda teplé a slunečné stanoviště, příp. polostín. Půda by měla být písčitohlinitá, dobře propustná a humózní. Měla by být také neutrální nebo mírně zásaditá. Zvýšit pH lze pomocí vápence nebo dřevěného popela, který se přimíchá do půdy. V kyselých a těžkých půdách cibule lehce podléhá chorobám.
Při pěstování cibule je potřeba myslet na dostatečnou závlahu, ale ne přílišné přemokření cibulek, a také na dobrý výběr hnojiva. Cibulím vyhovuje fosfor a draslík, naopak hnojiva s dusíkem či chlorem nejsou vhodná. Pokud má cibule dobré podmínky, pak přihnojování není nutné.
U cibule věnujte pozornost správnému období sklizně – u přezrálých cibulí se častěji vyskytují choroby, předčasně sklizené cibule se zase špatně skladují. Cibule se sklízí v době, kdy porost z jedné třetiny až poloviny polehne (zpravidla koncem července). Sklizená cibule se nechává proschnout na záhoně nebo zavěšená ve svazcích. Když začne zaschlá nať šustit, dává se cibule na chladné a suché místo, s teplotou 0–2 ºC.
Parametry
- Výsev / výsadba
- Březen
Duben
Květen
- Ranost odrůdy
- Raná
- Barva plodu
- Žlutá
- Mrazuvzdornost
- Ne
- BIO kvalita
- Ne
- Pěstování
- Venku
- Odrůda
- Nehybridní
- Výrobce
- Kiepenkerl
- Odrůda sadby
- Jarní
- Stanoviště
- Slunečné
- Sklizeň
- Srpen
Září
Červen
Červenec
- Odrůda cibule
- Jarní