Dotěrný plevel nebo užitečná léčivka?
Smetánka lékařská neboli pampeliška je vytrvalá rostlina, která se přirozeně vyskytuje v mírném pásmu severní polokoule. Díky ochmýřeným nažkám se však dokáže rozšířit i na velké vzdálenosti a dnes ji můžete nalézt téměř ve všech klimatických podmínkách.
Její žluté květy jsou v jarních měsících nepřehlédnutelné. Pro mnohé je však pampeliška dotěrným plevelem, což je veliká škoda, rostlina má spoustu užitečných a léčivých vlastností. Obsahuje vitamíny jako je A, B, C a K, vápník, železo a další prospěšné látky pro lidský organismus. Rostlina je jedlá celá a to od kořene až po květ. Listy se sklízí zejména od března do září, květy od března do června a kořeny od října do února.
Podporuje normální funkci močové soustavy, působí jako prebiotikum a antioxidant, pomáhá k normálnímu trávení a při detoxikaci. Je také oblíbeným krmivem pro drobná zvířata.
V dětství byla pampeliška oblíbená k pletení věnečků a foukání ochmýřených nažek, dnes se z ní připravuje známý pampeliškový med. Kromě toho z ní lze připravit i různé pokrmy, bezkofeinovou náhražku kávy či černého čaje.
Tip
V dobách, kdy nebyla k dostání zrnková káva, se jako náhražka kávy používaly kořeny pampelišky. A jak na přípravu takového nápoje?
Kořeny sbírejte ideálně na podzim, v této době mají nejnižší obsah tříslovin. Důkladně je omyjte, osušte a nakrájejte na cca 0,5 cm kousky. Následně je rozložte na plech a nechte několik dní usušit doma. Je možné kořeny sušit pár hodin i v horkovzdušné troubě při teplotě 40 °C.
Až jsou kořeny úplně usušené, lehce je orestujte na pánvičce bez tuku a poté je umelte v mlýnku na kávu.
Kávu připravíte ze 2 lžiček, které zalijte vodou a podle chuti doplňte cukrem či mlékem.