×
Hledat v našem blogu

Jak si zajistit bohatou úrodu? Zalévat a hnojit.

Bez toho bychom se velké úrody nedočkali, zejména zelenina plodová, je na zálivku a živiny náročná. Pokud si přejeme bohatou úrodu, musíme rostlinám zajistit dostatečný přísun živin a vláhy.

Abychom zajistili pomalejší výpar vody, veškerou odkrytou půdu mulčujeme. Použít můžeme buď posečenou, mírně zavadlou trávu, nebo slámu či listí. Mulč zabrání výparu vody, vysušování a tvorbě škraloupu na povrchu půdy, nemusíme poté tolik zalévat a záhony ani kypřit. Ochranná vrstva navíc chrání i půdní mikroorganismy.

Nejlepší vodou na zálivku je voda dešťová, tedy měkká, a odstátá. Ledová vody by způsobila rostlinám zbytečný šok. Výsevy a mladé sazeničky zaléváme mírně a často, aby nezaschly, rostliny vzrostlé, jejichž kořeny sahají hluboko do půdy, potřebují režim jiný. Lepší než každodenní troška vody jim prospěje celá konev obden či dva, tak zajistíme, že se voda dostane ke hlouběji uloženým kořenům.

Nově zasazeným rostlinkám vyhovují hnojiva bohatá na dusík (například kopřivový výluh, Kristalon start apod.), v době květu a zrání plodů rostliny vyžadují také dostatečný přísun fosforu a draslíku. Máte-li vlastní chov slepic, můžete si připravit hnojivo z drůbežího trusu. Trus se nechá zkvasit v nádobě s vodou (proces trvá dva až čtyři týdny), poté ho aplikujeme spolu se zálivkou, dostatečně naředěný (nejméně 1:10) – tekutá forma účinkuje rychle, hnojivo příznivě působí na půdu, která si díky němu uchovává úrodnost i do dalších let. Koncentrát z drůbežího trusu lze i zakoupit, nebo ho můžete nahradit jiným dostupným hnojivem podporujícím plod a květ.

Za přihnojení vás bohatou násadou plodů odmění i ovocné stromy a keře. Pro nastartování růstu jsou vhodné kopřivové a jiné rostlinné výluhy, později, stejně jako u zeleniny, zálivky např. ze slepičinců. Výživnou zálivku je vhodné aplikovat do rýh či důlků přibližně 10 cm hlubokých, které se předem vytvoří pod obvodem koruny, aby se živiny ke kořenům opravdu dostaly. Ideálně hnojíme za deštivého počasí, nebo spolu s další zálivkou.

"

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se