Karambola - Neznámé, hvězdné ovoce
Karambola – hvězdné ovoce, které se dnes již prodává v supermarketech si můžete vypěstovat jako pokojovou rostlinu u Vás doma. Karambola roste na stálezeleném stromu v tropech. Ovoce karambola patří do bobulovin a dosahuje délky kolem 12 cm. Když se rozkrájí vznikne z ní pěticípá hvězdice, od toho je také odvozen název – Hvězdné ovoce.
U nás se pěstuje v zimě vevnitř, v létě venku. Je odolná i vůči silnému větru a krátkodobě vydrží teplotu lehce nad nulou. Stanoviště by mělo být co nejslunečnější.
Karambola má šťavnatou osvěžující sladkokyselou chuť s nádechem jasminu.
Karambola má široké využití v kuchyni. Ovoce nakrájené na plátky, se změní v dekorativní žlutou hvězdu a hodí se na zdobení moučníku. Na konci se může zkonzumovat. Karambola obsahuje vysoké množství vitamínů a biolátek:
Ve 100 g ovoce se nachází:
Vitamín C – 34 mg, vitamín A 0,03 mg, vitamín B6 0,02 mg, ostatní vitamíny D,E, B1, B2
Dále železo 0,1 mg, vápník 3 mg, hořčík 10 mg
ostatní biolátky sodík, zinek, manghan, fluor, chlor, měď, draslík, fosfor, síra
energetická hodnota 128 kJ / 31 kcal
tuk 0,3 g, uhlohydráty 6,7 g, bílkoviny 1 g, balastní látky 3 g
Mimo svého dekoračního využití jsou výbornou součástí každé redukční diety. Karambola chutná obzvlášť dobře v šumivém vínu. Díky bublinkám dochází k hezké podívané na “tančící” Karambolu ve skleničce.
"