×
Hledat v našem blogu

Kdy začít se sklizní kořenové zeleniny? A jak ji správně uskladnit?

Zelenina z vlastní zahrádky chutná jinak a v klasické české kuchyni nesmí chybět. Jak správně kořenovou zeleninu sklízet a uskladnit ji, abyste měli přísun vitaminů až do jara?

Tradiční kořenovou zeleninou k uskladnění jsou pozdní odrůdy mrkve a petržele, oblíbený je také nenáročný pastinák, který dobře roste i ve vyšších polohách a dává vyšší výnosy než petržel. Na zahradě vám určitě nechybí ani bulvový celer či černý kořen, skladovat celou zimu můžete i červenou řepu nebo zimní odrůdy ředkve.

Venku kořenová zelenina vydrží do října, pokud je počasí příznivé mnohdy až do listopadu. Se sklizní spěchat tedy nemusíte. Nejotužilejší pastinák a černý kořen přežije bez úhony zimu i na záhonech. Před prvními mrazy určitě ale skliďte salátovou červenou řepu, protože namrzlé bulvy se k uskladnění nehodí.

Zelenina, se kterou počítáme na uskladnění, musí být nepoškozená, k jejímu „dobývání“ se proto nejlépe hodí rycí vidle. Choulostivá je zejména mrkev a černý kořen. Červené řepě neodřezávejte listy, ale podobně jako celeru je opatrně vykruťte. Střed (srdíčko) musí zůstat nepoškozené, jinak bude bulva uvadat. Ředkve ke skladování by měly mít průměr od pěti do osmi centimetrů, menší raději hned zpracujte.

Nepoškozené, čisté a suché (ale ne proschlé) kořeny sklizené zeleniny můžete přesunout na zimní úložiště. Dejte je do beden a zasypte do písku tak, aby z ní byl vidět jen kousek, a uložte do tmavého sklepa. Teplota by tam neměla překročit čtyři stupně (např. mrkev je chladnomilná a při vlhkosti vzduchu kolem devadesáti procent jí nejlépe vyhovuje teplota těsně nad nulou, pak nejdéle vydrží). Sklep s uskladněnou kořenovou zeleninou v zimě občas vyvětráme, nižší teploty zelenině jen prospívají. Nezapomeňte, že i ve vlhkém sklepě písek vysychá a s ním i uskladněná zelenina, občas ho tedy musíte pokropit.

K uskladnění lze využít i prázdný skleník, je ale potřeba se postarat o to, aby zemina s uskladněnou zeleninou trvale nepromrzla - založte ji proto do skleníkových záhonů a zakryjte silnější netkanou textilií. Když se objeví trvalejší mrazy, přidejte další vrstvu zateplení, například bublinkovou fólii – má výborné tepelně izolační vlastnosti.

Uskladněnou zeleninu, musíte čas od času prohlédnout. Nejvíce ztrát způsobují různé hniloby a plísně. Napadenou zeleninu ihned vyhazujte, protože hniloba a plíseň by se mohly šířit i na zdravé kusy. 

"

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se