Paprika Red Cherry - Capsicum annuum - semena papriky - 7 ks
Paprika Red Cherry je původem z Maďarska. Jedná se o kompaktní, hustý keř, s výškou okolo 60 cm. Svůj název získal díky kulatým drobným plodům, které dorůstají velikosti 3–4 cm v průměru a připomínají cherry rajčátka. Dozrávají do sytě červené barvy.
Jedná se o sladkou odrůdu. Papričky se nejčastěji konzumují plněné sýrem nebo nakládané v oleji. Hodí se ale i k přímé konzumaci nebo jako ozdoba pokrmů.
Doba zrání je kratší, okolo 75 dní.
Papriky jsou teplomilné rostliny a v našich podmínkách se jim nejlépe daří ve vinařských oblastech. Na ostatních místech je lepší využít pro pěstování skleník či fóliovník.
S předpěstováním semen začínáme již v únoru. Semínka sázíme do lehkého substrátu, který by měl být vždy propařený. Hloubka výsevu je přibližně 0,3–0,5 cm. Pokud chceme klíčení urychlit, je možné nechat osivo 24 hodin před výsevem máčet. Důležité je dbát při klíčení na dostatek světla a tepla. Papriky potřebují teplotu okolo 28 °C, přičemž nesmí být nižší než 22 °C. Vhodným místem pro pěstování však nejsou radiátory a okenní parapety. Nejlepšího výsledku dosáhnete v pařníku. Doba klíčení je zpravidla 1–2 týdny.
Rostliny přesazujeme do venkovního záhonu v době, kdy již nehrozí ranní mrazíky, tj. přibližně v druhé polovině května. Stanoviště musí být chráněné před větrem a slunečné. Papriky jsou náročné na organickou hmotu a živiny, je proto vhodné do připravené zeminy přimíchat hnůj, ideálně kravský. Rostlinám dopřejte dostatečnou zálivku, ale ne přílišné přemokření. V případě potřeby půdu přihnojujte, např. Kristalonem pro rajčata a papriky, Tyčinkovým hnojivem pro papriky nebo univerzálním hnojivem.
Papriky lze skladovat přibližně 2 týdny při teplotě 12–14 °C.
Parametry
- Výška
- 40 - 60 cm
- Výsev / výsadba
- Březen
Únor
- Ranost odrůdy
- Poloraná
- Barva plodu
- Červená
- Mrazuvzdornost
- Ne
- BIO kvalita
- Ne
- Pěstování
- Doma
Venku
- Odrůda
- Nehybridní
- Stanoviště
- Slunečné
- Sklizeň
- Srpen
Září
Červenec