×
Hledat v našem blogu

Muchovník má chutné a zdravé plody podobné borůvkám

Tento téměř neznámý keř se u nás během posledních let těší stále větší oblibě. Je totiž na pěstování nenáročný a poroste v podstatě kdekoli. Muchovník je otužilý a roste v téměř jakékoliv půdě, bohatě kvete, krásně voní, produkuje množství výborných jedlých plodů. Na podzim se jeho listí barví do různých odstínů červené a oranžové barvy, které se uplatní jak v užitkové, tak i v okrasné zahradě. Někdy bývá nazýván též jako indiánská borůvka.

Z Evropy pochází muchovník oválný (Amelenchier ovalis), není však dostatečně prošlechtěn, z tohoto důvodu se pro výsadbu hodí lépe americké kultivary – vyšlechtěné z muchovníku olšolistého (Amelanchier alnifolia). V zahradnictvích jsou u nás dostupné kultivary 'Martin', 'Thiessen', 'Smoky' či 'Nortline', dalším je pak muchovník Lamarkův (Amelanchier Lamarckii) a muchovník kanadský (Amelanchier canadensis). Rostliny muchovníku jsou všechny bez rozdílu odolné i vůči velmi silným mrazům (až -30°C).

Plody dozrávají časně, proto je možné je pěstovat i ve vyšších a podhorských oblastech. Keře jsou samosprašné, takže lze pěstovat i jedinou rostlinu a nemusíte se bát neúrody. U některých druhů, např. muchovníku kanadského, se však doporučuje pro vyšší procento opylení květů pořídit keře dva. Předností je také odolnost vůči chorobám a škůdcům. Keř se agresivně nerozrůstá a vytváří vzdušnou korunu. Můžete si jej dotvarovat i do nízkého stromku, řez ale není nutný.

Stanoviště vybereme slunné, aby dobře vyzrávaly plody. Při výsadbě přidáme trochu kompostu, pomůžeme tím lepšímu zakořenění keře. V suchých obdobích ho po výsadbě určitě nezapomeneme zalévat. Starší, zakořeněné keře snesou i dlouhodobé sucho (lépe než jiné ovocné druhy).

Do plodnosti keř nastupuje už ve druhém, nejpozději třetím roce od výsadby (záleží také na tom, jak starý jej pořídíte) a plodnost si udržuje po desítky let. Vzhledem k jejich dlouhověkosti je už od počátku zmlazujte do přiměřené výšky kolem tří metrů, jsou pak schopny plodit po celé délce prutu, takže je snáze očešete. Plody jsou tmavě fialové až modré bobulky o průměru asi deset milimetrů. V závislosti na druhu dozrávají od poloviny června do konce srpna. Můžete je nechat klidně týden přezrát, budou více šťavnaté a cukernaté. Ze staršího, plně vzrostlého keře můžete sklidit osm až patnáct kilogramů plodů (podle odrůdy). Jejich využití je podobné jako u ostatního drobného ovoce. Zpracováváme ho do zavařenin či kompotů nebo vyrobíme šťávu. Karmínového zbarvení dužiny je využíváno v potravinářském průmyslu. V léčitelství odvar z listů pomáhá při žaludečních a střevních potížích.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se