Nejen palma datlová, avokádo nebo ananas lze doma vypěstovat, zkuste i tomel neboli kaki
Kaki, v obchodech je tento název používán častěji než tomel, je chutné ovoce, které můžete pěstovat i u nás. Vypěstujete-li si ho ze semen, získáte tak otužilou subtropickou rostlinu poměrně nenáročnou na pěstování, o kterou se budete starat jako o přenosnou hrnkovou.
Kaki je plodem ovocného stromu tomelu japonského (Diospyros kaki) z čeledi ebenovitých (Ebenaceae), botanický název druhu (Diospyros) znamená Diovo ovoce. Jinými názvy se označuje například kakichurma, asijský nebo japonský persimmon, šaronské ovoce, korejské mango a podobně. Jde o poměrně dekorativní strom s ebenovým dřevem a s lesklými, tmavozelenými listy a nenápadnými květy. Zato má velmi výrazné plody tvaru rajčete o velikosti 5–8 cm, oranžové barvy s větším kalichem.
Tomel je původní rostlinou ze západní a střední Číny, kde roste v nadmořské výšce 1200 m. Pěstován je téměř ve všech subtropických a polotropických oblastech světa (v podmínkách vlhkého, horkého léta a mírné, poměrně suché zimy s nejnižšími teplotami –1 až –4 °C) nejvíce v Číně a Japonsku. Jsou však již vyšlechtěny odrůdy, které krátkodobě snášejí i teploty až –18 °C.
Ačkoli je tomel japonský pro nás exotickou rostlinou, patří z nich k těm odolnějším. V teplejších oblastech naší republiky, např. vinařských, je dokonce možné pěstovat kaki celoročně venku. Rostlina musí mít dostatek světla, tepla a být chráněna před větrem a mrazem. Vhodným stanovištěm je pro ni například závětří domu anebo chráněný dvůr.
Při pěstování v nádobě vystačí s dobře propustnou půdou a dostatkem živin. Rostlinu je však potřeba včas zazimovat, ještě před příchodem prvních mrazíků, můžete být tak bez obav o její poškození. Pokud se přeci jen stane, že mráz nebo chlad poškodí některé části rostlin, není to velké neštěstí, neboť rostlina velmi dobře obrůstá. V našem zeměpisném pásmu letní teploty tomelu naprosto postačují a vyhovují.
Plody tomelu je třeba nechat dostatečně dozrát, jinak si je nevychutnáte. Na pulty našich obchodů se dostávají ještě nezralé, takzvaně podtržené, v této formě se ale nekonzumuje (až při plném dozrání, které proběhne cca za týden až 12 dní při běžné pokojové teplotě, získává ovoce na chuti a na barvě). Zralý plod má jasně oranžovou barvu, je měkký a voňavý při rozkrojení. Po dozrání kaki co nejdříve zkonzumujeme. Důkladně omyté se dá jíst i se slupkou, nebo lze vydlabat dužinu. Kaki je možné i sušit. Využít se dá i do ovocných salátů, nebo na ozdobu želatinových zákusků.
Kaki má stejně jako další druhy ovoce příznivý vliv na náš organismus, důkazem je jeho využití i v tradiční čínské medicíně. Při pravidelné konzumaci snižuje cholesterol v krvi, obsahuje antioxidanty, vlákninu, vitamín A, C, a protože je poměrně bohaté na vysoký obsah sacharidů (až 20 %), v zimním období prospěje naší trávicí soustavě jistě více, než pojídání vánočního cukroví.
"