Selský křen - Armoracia rusticana - kořenové řízky křenu k sázení - 1 ks
Selský křen patřící do kořenové zeleniny a pochází ze západní Asie a jihovýchodní Evropy.
Pěstuje se zejména pro svůj silně aromatický kořen, který se využívá jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství. Je velkou zásobárnou vitamínu C, provitamínu A, minerálů a antibakteriálních látek.
Využití ale najdou také listy křenu, které jsou bohužel často považovány za odpad. Jsou přímo nabité vitamíny a kyselinou askorbovou a využívají se ve formě obkladů nebo tinktury.
Křen selský dosahuje ve své vegetační době výšky až 1 metru.
Balení obsahuje 1 ks kořenového řízku.
Křen se rozmnožuje nejčastěji řízkováním kořene, který má velkou regenerační schopnost.
Existují dva způsoby pěstování této rostliny. Pokud chceme rostlinu pěstovat jako letničku, pak se kořenové řízky vysazují od března do dubna do hloubky 15 cm. Koncem června se doporučuje substrát mírně odhrnout, odstranit nové drobné kořínky a zase zakrýt. Rostlina se sklízí co nejpozději na podzim.
Pro víceleté pěstování se vysazují řízky na jaře či na podzim. V momentě, kdy se objeví výhonky rostliny, zeminu odhrňte, odstraňte výhonky tak, aby zůstaly jen dva. Odstraňte také tenké nové kořínky. Stejný proces pak opakujte v létě. Na podzim odhrňte zeminu, odkopněte konzumní vrchol a zbylou část nechte v půdě. Takto můžete křen pěstovat na stejném místě několik let.
Stanoviště by mělo být slunečné či polostinné, s výživnou půdou.
Parametry
- Barva květu
- Bílá
- Výsev / výsadba
- Březen
Duben
- Vegetační doba
- Letničky
- BIO kvalita
- Ne
- Pěstování
- Venku
- Odrůda
- Nehybridní
- Stanoviště
- Slunečné
- Sklizeň
- Březen
Leden
Listopad
Prosinec
Září
Únor
Říjen