Paprika Topepo rosso - Capsicum annuum - semena papriky - 20 ks
Paprika Topepo Rosso představuje oblíbenou italskou odrůdu mini papriky ve tvaru malého rajčete, která vyniká jedinečnou sladkostí.
Charakteristická je svou robustní stěnou plodu, která je nejen sladká, ale i mimořádně chutná, což ji činí ideální volbou pro různé kulinářské účely.
Tato odrůda je skvělá nejen pro přímou konzumaci, ale také pro plnění a sterilaci, což rozšiřuje možnosti jejího využití.
Plody mají kulovitý tvar a jsou vhodné pro pěstování jak v nádobách, tak i na záhonech.
Během technické zralosti jsou plody tmavě zelené barvy, která při dosažení botanické zralosti přechází do tmavě červené. Tato barevná transformace nejenže je vizuálně atraktivní, ale také signalizuje optimální dobu sklizně.
Vegetační doba odrůdy se pohybuje mezi 60–90 dny v závislosti na pěstebních podmínkách.
Papriky jsou teplomilné rostliny a v našich podmínkách se jim nejlépe daří ve vinařských oblastech. Na ostatních místech je lepší využít pro pěstování skleník či fóliovník.
S předpěstováním semen začínáme již v únoru. Semínka sázíme do lehkého substrátu, který by měl být vždy propařený. Hloubka výsevu je přibližně 0,3–0,5 cm. Pokud chceme klíčení urychlit, je možné nechat osivo 24 hodin před výsevem máčet. Důležité je dbát při klíčení na dostatek světla a tepla. Papriky potřebují teplotu okolo 28 °C, přičemž nesmí být nižší než 22 °C. Vhodným místem pro pěstování však nejsou radiátory a okenní parapety. Nejlepšího výsledku dosáhnete v pařníku. Doba klíčení je zpravidla 1–2 týdny.
Rostliny přesazujeme do venkovního záhonu v době, kdy již nehrozí ranní mrazíky, tj. přibližně v druhé polovině května. Stanoviště musí být chráněné před větrem a slunečné. Papriky jsou náročné na organickou hmotu a živiny, je proto vhodné do připravené zeminy přimíchat hnůj, ideálně kravský. Rostlinám dopřejte dostatečnou zálivku, ale ne přílišné přemokření. V případě potřeby půdu přihnojujte, např. Kristalonem pro rajčata a papriky, Tyčinkovým hnojivem pro papriky nebo univerzálním hnojivem.
Papriky lze skladovat přibližně 2 týdny při teplotě 12–14 °C.
Parametry
- Výška
- 40 - 60 cm
- Výsev / výsadba
- Březen
Leden
Únor
- Ranost odrůdy
- Poloraná
Raná
- Barva plodu
- Červená
- Mrazuvzdornost
- Ne
- BIO kvalita
- Ne
- Pěstování
- Doma
Venku
- Odrůda
- Nehybridní
- Stanoviště
- Slunečné
- Sklizeň
- Srpen
Září
Červenec