Rakytník a jeho pěstování
Rakytník řešátkový (Hippophaë rhamnoides) je původně z Evropy a severní Číny. Jedná se o dlouhověký trnitý keř, pro který jsou typické šedozelené listy a zářivě oranžové plody. Rakytník je pěstitelsky nenáročnou okrasnou dřevinou, která se pěstuje také převážně pro své nakyslé, ale velmi ceněné plody.
Je plně mrazuvdzorný a nenapadají ho houbové choroby či škůdce. Proto se skvěle hodí pro pěstování v přírodních zahradách.
Výsev ze semen je možný po celý rok, ideálně však na jaře. Semena by se před samotným výsevem měla namočit na 24 hodin do vody a poté stratifikovat 60 dní v lednici. Dobře se mu daří na slunečném stanovišti v půdě se zásaditou či neutrální reakcí. Poroste však i v kamenitých či písčitých půdách. Dřevina nevyžaduje pravidelnou závlahu či výživu, ale v suchých létech rostlina přihnojení a zalití velmi ocení.
Rakytník je dvoudomá rostlina, a aby byla bohatá úroda, pěstuje se ve skupinách, kde převažují samičí rostliny. Pohlaví se pozná zpravidla až u čtyřletých sazenic, obecně pupeny samčích rostlin raší mnohem hustěji a jsou větší.
Plody jsou zralé přibližně na konci srpna až v říjnu. Brzká sklizeň před mrazy se doporučuje, pokud chcete plody kvůli vitamínům, jelikož přezrálé o své cenné látky přicházejí. Obecně však plodům zima nevadí a mohou na keři zůstat i v průběhu zimy.
Lze je konzumovat čertsvé, připravit z nich smoothie, čaj, marmeládu, olej, kompoty nebo sirup.
Příprava sirupu
Rozmačkejte 3 l plodů rakytníku a zalijte je 2 l vlažné vody. Přidejte 20 ml kyseliny citrónové a nechce směs 1 den stát.
Poté směs sceďte do hrnce a přidejte cukr. Rakytník má trpkou chuť, proto se na každý litr dává 1 kg cukru. Cukr nechte na mírném ohni rozpustit a výsledný sirup přelijte do dobře uzavíratelné lahve.