×
Hledat v našem blogu

Správným pěstováním paprik a lilků prodloužíte zeleninovou sezonu

Pěstujete-li zeleninu, zajisté víte, že rajčataokurky na konci léta pomalu přestávají plodit, ale díky paprikám a lilkům, které v tomto období teprve naplno začínají, si zeleninovou sezonu prodloužíte.

Jak lilky, tak papriky (papriky se vysévají už v únoru, baklažány v březnu) mají poměrně pomalý a dlouhý vývoj, trvá proto řadu měsíců, než se dostanou do období plodnosti, která přitom závisí zejména na tom, jak se o rostliny budete starat v počátečních fázích vývoje.

Papriky i lilky jsou vysoce náročné na teplo. Vyšší výnosy si tak zajistíte jen jejich pěstováním ve fóliovníku nebo skleníku. Při pěstování venku je nutná jejich ochrana před větrem, využít můžete i pěstování u jižně orientované stěny domu, která zachycuje teplo slunečních paprsků.

Záhon pro plodovou zeleninu, která obecně potřebuje hodně živin, obohaťte před výsadbou o dostatek kompostu nebo rozloženého hnoje. Rostlinám na začátku pěstování dopřejte také menší startovací dávku hnojiva k podpoře růstu a keře v průběhu sezony ještě několikrát přihnojte přípravkem podporujícím plodnost.

Pozor na škůdce, zejména na molice a mšice, které sáním poškozují vzrůstné vrcholy paprik a lilků, tedy i nasazené květy a mladé plody. Škodu nadělají také slimáci. Při ochraně rostlin buďte pečliví a důslední (jinak se úrody nedočkáte).

Zhruba v polovině srpna začíná největší sklizeň paprik a lilků a trvá až do poloviny října. Pokles venkovních teplot na podzim vede k tomu, že keře na venkovních záhonech brzy ukončí plodnost a nasazené plůdky zůstanou už malé, avšak v krytých prostorech se sklizeň prodlužuje o několik týdnů a tím i sezona čerstvé zeleniny.

V případě paprik je pro zahrádkáře je nejefektivnější pěstování odrůd s menšími plody, zejména máte-li málo místa. Nejoblíbenějšími jsou odrůdy s pálivými plody (Pálivec, Korál, PCR), menší „dětské“ papriky (Hamík) nebo drobnější kulovité plody (Jablina’F1, Tamina F1), populární jsou i dlouhé „kozí rohy“ (Volský roh, Beros, Orfeus).

Lilky potřebují ještě více péče, než papriky - vyštipujte jim zálistky (jako u rajčat), někdo doporučuje i zaštípnout výhony za druhým či třetím plodem (plody pak budou výrazně větší a z jednoho keře sklidíte osm až deset krásných lilků). Větší plody baklažánů mívají zahraniční odrůdy označené jako F1, tuzemské odrůdy např. ‚Český raný‘ bývají drobnější, v posledních letech se pěstují také roubované lilky (podobně jako u okurek).

"

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se