Pór
Nemá tak typický tvar, jakým se honosí dva nejbližší příbuzní, jimiž jsou česnek setý (Allium sativum) a cibule kuchyňská (Allium cepa), přesto je pór (Allium porrum) zařazován do zeleniny cibulové.
Nad cibulovitým ztlustlým podzemním stonkem pór vytváří velmi bohatou růžici plochých listů. Ty jsou také zásobárnou výtečné dužniny a obsahují řadu minerálních látek, vitaminů a esenciálních látek, které dávají póru typickou vůni a šťavnatost. Sortiment póru je široký, tradiční jsou póry ozimé, odolné k mrazům hluboko pod nulou.
Existují však i odrůdy podzimní a letní. Má močopudné účinky, jeho konzumace se doporučuje při léčbě revma, dny a při snižování cholesterolu. Příznivě působí na cévní a trávicí soustavu a podporuje mozkovou činnost. Rovněž ovlivňuje činnost imunitního systému a pomáhá hojení ran – má protibakteriální, protivirové i protikvasinkové účinky.